Ismét napsütötte és felhőtlen pillanatokat ígér A vihar

A vihar, az Örkény Színház évek óta futó komédiája mindenhogy maradandó hasizomlázzal kecsegtet.

A vihart 1611-ben mutatták be, s Shakespeare utolsó önálló alkotásaként emlegetik. A történet Prospero hercegről szól, akit száműztek lányával Milánóból. Trónbitorló ellensége azonban egy nap hajótörést szenved Prospero szigetén, mely alkalmat ad a hatalmát vesztett hercegnek, hogy megbüntesse ellenfelét és társait.

A vihar a szerző életművének legjavát sűríti egyetlen darabba, ám a vígjátéki erények kidomborításának köszönhetően Bagossy László átgondolt rendezése nemcsak szellemes, de letisztult és egységes előadást eredményezett. 

Szerencsére tehát nem maradnak parlagon azok, akik inkább egy kis lazításra, mintsem “Rómeós-és-Júliás-tragédiára” vágynának. Ez főleg amiatt is igaz lehet, mert ezúttal az eredetileg szerelmi történet középpontjába Prospero ügyetlenkedése került. Humoros jelenetek, karikírozott jellemábrázolások teszik hiánypótlóan felhőtlenné a darabot, mindezt pedig Nádasy Ádám korszerű fordítása koronázza meg.

Forrás: Fidelio

A díszlettervező, Bagossy Levente és a jelmeztervező, Ignjatovic Kristina együttesének köszönhetően a könnyed hangulat az egész színtérre kiterjed. Az állandóan őrjöngő mackóruhás karakter vagy a részegeskedő alakok rikító öltözéke garantáltan hozzáadnak a színészek játékához. Bagossy elképzelésének köszönhetően pedig a hajó vitorláit egy hatalmas ventilátor tartja mozgásban, mely még bagatellebbé teszi a darab atmoszféráját.

A komédia mélyebb értelmezéstől sem szenved hiányt, hiszen Prospero manipulatív és hataloméhes természete a mindenkori hatalmat kritizálja.

A Shakespeare-komédia hangulatát olyan színészek alakítása emeli, mint Pogány Judit, Csuja Imre, Gálffi László, Törőcsik Franciska vagy Debreczeny Csaba.

El ne felejtsétek tehát: az Örkény Színháztermet március 21-én este hét órától vár titeket A viharra! Nevetőizom-edzésre fel!

[urlpreviewbox url=”https://www.tickething.com/event/tickets/1704?”/]