Eszenyi Enikő esetlenül tündéri a Szentivánéji álomban

A Szentivánéji álom Nádasdy Ádám fordításában és Závada Péter színpadi változatában nagyon kortárs köntösben jelenik meg a Vígszínház színpadán.

A Szentivánéji álom már akkor sem számított szokványos darabnak, amikor kikerült Shakespeare kezei közül a XVI. század végén. Tündérek, egy szamárfejű pasi és szappanoperára hajazó szerelmi szálak is felsejlenek az eredeti darabban, ami még manapság is elég szürreálisan hat.

Mindez pedig Závada újragondolásában kel életre többek között Eszenyi Enikő és Stohl András közreműködésében, akiknek köszönhetően, mondhatni, egy őrült házibulit nézhetünk végig. A meghívottak teljesen kifordulnak magukból, így például aki eddig elutasította a szerelmet, hirtelen üldözni kezdi azt, mi pedig mindezt páholyból nézhetjük végig.

A történet szerint apja hozzá akarja kényszeríteni Hermiát Demetriushoz. Hermia azonban Lysanderbe szerelmes, akivel megszökik, hogy olyan helyen házasodjanak össze, ahol az athéni törvények nem érvényesek rájuk. Demetriust volt hitvese, Heléna is követi, aki úgy tűnik, még mindig bele van zúgva a hűtlen exébe.

A szerelmi négyszöget az athéni erdőben éri az éjszaka, ahol Oberon tündérkirály és hű segédje, Puck eléggé megkavarják a lapokat. A szintén az erdőben bóklászó, Théseus király lakodalmára színjátékkal készülő Zubolynak például szamárfejet varázsolnak, Oberon pedig antik módra megprankeli feleségét, Titániát. Szerelmes bájitalt csepegtet a szemébe, hogy ébredéskor szerelembe essen a legelső szembejövő alakkal, aki tervei szerint a szamárfejű Zuboly lesz.

Az Eszenyi Enikő által megformált Puck azonban eléggé ügyetlen segédnek bizonyul. A nagy szívatás-orkán közepette Demetrius helyett véletlenül Lysandert hinti meg a csodaszerrel, aki Helénába szeret bele, mindezt pedig hirtelen Demetrius sem akarja annyiban hagyni.

A shakespeare-i Barátok köztet az ismét emberfejű Zubolyék előadása szakítja félbe. Ez a cselekményszál egyébként nem véletlen, ugyanis a darab eredendően William Derby főúr menyegzőjére készült, tele olyan poénokkal, amik a korabeli nemességet vették célba.

Mindezt képzeljük el mai nyelvezettel, a színészeket pedig 21. századi göncökben, és meg is kapjuk a Vígszínház este 7-től kezdődő Szentivánéji álmát, amire már szerválhattok is jegyet április 11-ére.

[urlpreviewbox url=”https://www.tickething.com/jegyek/esemeny/Szentivaneji-alom_3″/]