Legendás magyar színésznők a XX. században

Dívák, akik nélkül más lenne a magyar színjátszás.

Nevükről sokat hallgattunk már, de életükről már jóval kevesebbet tudunk. Pedig amellett, hogy koruk sikeres előadóiként keresték mindennapi betevőjüket, igazi túlélők is voltak, akiket nem akármilyen fából faragtak. Három díva, Bajor Gizi, Gobbi Hilda és Karády Katalin kerülnekezúttal terítékre.

Bajor Gizi (1893 – 1953)

Bajor Gizi kétéves korától a színészi pályára készült. Időközben pedig kiderült, olyannyira tehetséges, hogy egyből felvették a színi iskolába, aminek befejeztével azonnal a Nemzeti Színház társulatának tagja lett.

Bajort környezete őszinte, szókimondó emberként ismerte, ráadásul bátorságáról is közismert volt. A második világháború alatt például egy zsidó családot bújtatott, ráadásul Tamási Áron írónak is ő adott menedéket budai villájában. Mindemellett a fiatal művészek nagy támogatója volt, gyakran szervezett jótékonysági esteket számukra.

1948-ban Bajor kapta az első Kossuth-díjak egyikét, illetve a háború előtt Horthy Miklós a jeles művészek számára alapított Corvin-koszorúval is kitüntette.

Élete vége felé, úgy tartották, agydaganata miatt megsüketült fél fülére, ezért fellépései közben gyakran tartott maga elé tükröt, hogy le tudja olvasni társai szájáról, mikor következik ő a darabban.

Amennyire visszahúzódó magánéletet élt, épp akkora homály fedi halálát is. Az elterjedt városi legenda szerint első (és egyben harmadik) férje, Germán Tibor felesége rosszabbra forduló betegsége miatt halálos adag morfiuminjekciót fecskendezett Bajor vérébe, majd magával is végzett. A színész gyógyszeresdobozára az volt felírva, hogy:

Betegen nem lehet élni.

Ezt azonban a férjének keze nyomának tulajdonítják, amivel öngyilkossági kísérletként akarta feltüntetni a bűncselekményt.

Hogy előre megbeszélték-e az öngyilkosságot vagy valóban gyilkosság történt, a mai napig rejtély. Ugyanúgy különös, hogy a halottkémek vizsgálata szerint Bajor Gizi tökéletesen hallott mindkét fülére.

Gobbi Hilda (1913 – 1988)

Gobba Hilda karakánságával és erős kiállásával hamar Budapest kiemelkedő előadójává vált. Pedig, kevesen tudják, hogy majdnem nem vették fel a(z akkor még) Színművészeti Akadémiára. Gobbi ugyanis egy lágy Júlia-verset vitt a felvételire, ami közel sem passzolt személyiségéhez. Habár kiküldték a teremből és úgy tűnt, minden próbálkozása veszendőbe ment, Ódry Árpád javaslatára újból visszahívták, ám ezúttal Ady-verset kértek tőle. A felolvasása ekkor már meggyőzte a bizottságot.

Gobbi amellett, hogy a harmincas évekre ismert színésznővé vált, filmes szerepeinek köszönhetően közszereplőként is számon tartották.

Hírnevét jó célokra fordította: adakozásokból nyitotta meg 1948-ban a Jászai Mari Színészotthont, ahol méltó körülmények között tölthették utolsó éveiket az idős színészek. Idolja, Bajor Gizi halála olyannyira megindította, hogy az elhunyt színész szülőházát Bajor Gizi Színészmúzeummá nyilváníttatta.

Gobbi Hilda – A házmesterné

Uploaded by András Katona on 2017-08-11.

Barátai előtt nem titkolta, de nyilvánosan sosem vallotta be, hogy a nőkhöz vonzódik. Temessy Hédi, majd Galgóczy Erzsébet volt élettársa, és habár előszeretettel flörtölt idegenekkel is, monogám alkat van.

Én egy ilyen pasi vagyok,

mondta sokszor.

Élete vége felé sem volt tétlen, még 70 éves kora után is aktívan játszott. 70. születésnapjára 100 ezer Ft értékű takarékbetétkönyvet kapott, amit felajánlott a Nemzeti Színház alapkövének lerakására.

Karády Katalin (1910 – 1990)

Karády élete nem szűkölködött kalandoktól és botrányoktól. A csakis a lóversenyekkel törődő apja gyakorta ütlegelte gyerekeit. Apja halálát követően, épphogy 17. életévét betöltve, egyből hozzáment egy nála 30 évvel idősebb bankárhoz, akinek jóvoltából két marékra szórta a pénzt. Hamar elváltak, ugyanis a férfi az anyagi csőd szélére került miatta.

Habár színészkedni próbált, sorozatos kudarcok érték sutasága, nem a korszakhoz passzoló szépsége, sajátos öltözködési stílusa miatt. Ezúttal egy 60 év körüli dúsgazdag mentor, kicsivel később pedig egy nagy hatalmú színikritikus mellett találta magát, akinek köszönhetően megkapta első filmszerepét a Halálos tavaszban. A film hatalmas sikert aratott, Karádyt pillanatok alatt felkapta a színész szakma.

Karrierjébe azonban beleszólt a kirobbanó második világháború. Akkori szerelme Horthy vezérkarában dolgozott, ám a német megszállással nyom nélkül felszívódott. Az oroszok betörésével Karádyt rendszerellenesnek bélyegezték, több mint egy hónapra börtönbe zárták, ahol megerőszakolták, verték, kitépték haját és kirúgták fogait.

Szabadulását követően az államapparátus közbenjárására sehol nem kapott munkát. Végső elkeseredésében Salzburgba szökött Frank Irmához, bizalmasához, aki (úgy tartják) ugyanakkor élettársává is vált.

Karády Katalin – Hamvadó cigarettavég

Uploaded by karadykatalin on 2010-06-19.

Hosszú évek kallódását követően New Yorkban kötött ki, ahol Frankkal kalapszalont nyitottak a Madison Avenue-n. Zárkózott életét élt, ám néhány fellépésre kapható volt még ekkor is. Habár a rendszerváltást követően hazainvitálták, annyira félt a repüléstől, hogy soha többé nem lépett magyar földre.

Értesüljön hasonló érdekességekről vagy kedvezményes színházi belépőkről itt!