Coachella, fesztivál

Íme a 250 legsikeresebb fesztivál a világon

Tickething Érdekesség, Fesztivál Leave a Comment

Elkészült a Festival Insights című fesztiválszakmai portál legújabb rangsora a világ legprominensebb fesztiváljairól, mely elsősorban a méret és a kereskedelmi siker alapján rangsorolja a rendezvényeket.

A rengeteg adat rendszerezésére a CGA piackutató céget kérték fel, akik a 2016-os fesztiválszezon alatt olyan információk alapján állították össze a listát, mint a fesztiválok időtartama, a jegybevétel, a kapacitás és becsült szponzori támogatások. Mindezekhez ezúttal a UK és a European Festival Awards által készített őszi felmérésből befolyt adatokat is hozzávették, így állt össze a végleges sorrend.

Nem túl meglepő módon a 250-es listán a legtöbb helyet európai fesztivál szerezte meg, hiszen itt robbant a legnagyobbat a ’90-es évek végén és a kétezres években a “fesztiválbumm”, ugyanakkor az első 5-be csak két európai került be, a dán Roskilde (4.), illetve a brit Glastonbury (2.). Az első az amerikai Coachella lett, a harmadik a japán Fuji Rock, míg az ötödik helyet érdekes színfoltként a marokkói Mawazine szerezte meg.

Három hazai fesztivál is a listára került, közülük természetesen a Sziget végzett legelőrébb, a 12. helyet elfoglalva. A Balaton Sound 72. lett, míg a Volt Fesztivál a 114. Mindhárom rendezvény előrébb lépett az előző évi rangsorhoz képest, a legtöbb helyet a Volt javította, összesen 44-et.

Az előző évi 250-es listát ide kattintva lehet elérni.

Fotó: Coachella / Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *