Nouvelle Vague, A38

Nouvelle Vague és Dope DOD is az A38 15. születésnapi fesztiválján

Dávid Kovács Fesztivál, Koncert Leave a Comment

A főváros egyik legfontosabb koncerthelyszíne, az A38 Hajó április 30-án lesz 15 éves, melyet illendő módon meg is ünnepel a legénység, hiszen A15! néven egy kéthetes fesztivált hoztak össze április 24. és május 7. közé. Egy hétig magyar, egy hétig pedig külföldi előadók lesznek a középpontban, érkezik többek közt a francia Nouvelle Vague és a Deluxe, a holland Dope DOD. és Joep Beving, a Neo a szintén 15 éves Kontroll filmzenéjével lép fel, míg a Vágtázó Halottkémek teljes egészében eljátssza a 30 (2×15) éve megjelent, A halál móresre tanítása című debütáló albumát.

NE MARADJ LE A KONCERTRŐL, ADD HOZZÁ ITT A KÍVÁNSÁGLISTÁDHOZ!

Antal Nimród legendás filmjénél csak a Neo legendás filmzenéje emlékezetesebb és időtállóbb: az A38 Hajó 15. születésnapi fesztiválján Milkovics Mátyás és zenekara kapcsolódó vetítéssel kísérve idézi majd fel az ezredforduló utáni magyar filmtörténet első igazán nagy közönségsikerét, várhatóan teltház előtt.

A soundtrack album igazán mély és nem egyszer hátborzongató utazásra hív. A filmet, amelynek több, mint 300.000 nézője volt, rekordideig játszották a magyar mozik. 2004 januárjában 1. helyet ért el a Cannes-i Filmfesztiválon (Le Prix De La Jeunesse-Ifjúsági díj) a film kategóriájában, majd az év folyamán begyűjtött több más díj mellett a francia Aubagne-i Filmfesztiválon (melyen kiemelten a film és a zene kapcsolatát vizsgálták) a filmzenét fődíjjal jutalmazták. A Kontroll film jelölést kapott a 2005 évi Oscar gálán és több más jelentős amerikai fesztiválon. A filmet további tizenkét országban mutatták be világszerte (USA, Kanada, Anglia, Németország, Olaszország, Svájc… stb.), és jelentős érdeklődés volt a lemez után is, olyannyira, hogy 2005 elején szinte egész Európában megjelent a Kontroll lemez a Warner kiadó gondozásában. A nemzetközi sikerre való tekintettel a zenekar számos országban mutatta be az albumot Londontól Lengyelországig.

A film és a zenéjéből született album az A38 Hajóhoz hasonlóan idén lesz 15 éves, amit a vetítés után rendhagyó koncerttel ünnepel a zenekar, hiszen az ismert dalok mellett olyan a filmben felcsendülő betétdalok is megszólalnak, amelyek eddig még élőben soha.

NE MARADJ LE A KONCERTRŐL, ADD HOZZÁ ITT A KÍVÁNSÁGLISTÁDHOZ!

Idén már harminc éve annak, hogy Grandpierre Atilla és legendás zenekara, a később a Neurosisszal is koncertező Vágtázó Halottkémek megjelentette bemutatkozó nagylemezét. A Hollandiában, élőben rögzített A halál móresre tanítása nemcsak korszakos mestermű, hanem az alternatív kultúra mindmáig meghatározó, útkereső és spirituális referenciája, aminek utóélete napjainkig a hallgatókban él. Április 26-án pedig végre mindenki kiadhatja, ami benne él, hiszen egy vissza nem térő alkalom révén a VHK egyben eljátssza a teljes debütálását az A38 Hajó születésnapi fesztiválján.

NE MARADJ LE A KONCERTRŐL, ADD HOZZÁ ITT A KÍVÁNSÁGLISTÁDHOZ!

Prieger Zsolt és zenekara, az Anima Sound System a folyamatos megújulás jegyében vált az elmúlt negyed évszázad egyik legemblematikusabb magyar formációjává. A kilencvenes évek egyik, ha nem leginkább meghatározó elektronikus zenei produkciója az A38 Hajó születésnapi fesztiválján tekint vissza eddigi munkásságának legfontosabb állomásaira, hogy méltóképp összegezhesse azt a kalandos és eseménygazdag utat, aminek köszönhetően az ‘Anima mindmáig az egyik leginkább meghatározó hazai, közép-kelet-európai produkció az elektronikus tánczene határterületein. Az ősszel szintén a Hajón megtartott, telt házas koncertjük után számos régi-új énekes és vendégzenész közreműködésével tekinthetünk végig az immáron negyed évszázados Anima-életművön április 27-én.

NE MARADJ LE A KONCERTRŐL, ADD HOZZÁ ITT A KÍVÁNSÁGLISTÁDHOZ!

A telt házas Hiperkarma Halloweenek után Bérczesi Róbert zenekara egy különleges klubkoncerttel tér vissza az A38 Hajó születésnapján, hiszen dalról dalra játsszák végig a zenekar 15 éve megjelent második nagylemezét, az Amondó-t. A sűrű textúráinak, izgalmas zenei megoldásainak és mindmáig koncertkedvenc dalainak köszönhetően időtlenné vált album garantált és megismételhetetlen időutazást ad a magyar alternatív zenetörténet egyik leginkább rétegzett, mégis legszerethetőbb lemezének megértéséhez, megéléséhez.

NE MARADJ LE A KONCERTRŐL, ADD HOZZÁ ITT A KÍVÁNSÁGLISTÁDHOZ!

Az Akkezdet Phiai első hivatalos lemeze 15 évvel ezelőtt, 2003-ban született. Az Akkezdet című debütáló album meghatározta a további évek magyar hiphop szövegeinek irányát és helyet kapott a 303 magyar lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyv lapjain is. Az AKPH első korongjának sikereiről sokat elmond, hogy lemez megjelenése után nyolc évvel már szerepeltek a Leőwey irodalmi érettségijének tételsorában. Az Akkezdet és az A38 egyidősek. A 15-ös jubileum alkalmából újra elhangzik a Hajó színpadán a hazai underground hiphop egyik legmeghatározóbb lemeze.

NE MARADJ LE A KONCERTRŐL, ADD HOZZÁ ITT A KÍVÁNSÁGLISTÁDHOZ!

Napjaink egyik legtehetségesebb kortárs zongoristája, Joep Beving végre Budapesten koncertezik, az A38 Hajó 15. születésnapján. Tavalyi, Prehension című lemezével a zeneszerző végérvényesen kilépett Philip Glass árnyékából, és törékeny, esendő zenei világát – amit monotematikus, ismétlődő zongoradallamaival, töredezett szerkezeteivel, valamint az utcazaj természetességét megteremtő háttérmorajlásokkal fejlesztett tökélyre – immáron a szakma és a közönség is egy emberként ünnepli. Korának egyik legérzékenyebb szerzőjét intim környezetben, a dunai panorámájú, ültetett kiállítótérben élheti meg a leggyorsabb 100 jegyváltó – mi már most szólunk, hogy Benjamin Clementine A38-as fellépése után ez lesz az idei szezon egyik leginkább megindító eseménye.

NE MARADJ LE A KONCERTRŐL, ADD HOZZÁ ITT A KÍVÁNSÁGLISTÁDHOZ!

Az A38 Hajó 15. születésnapján egy exkluzív klubkoncerttel tér vissza a fedélzetre a szervezők egyik kedvenc francia produkciója, a new wave slágereket sanzonként előadó, szintén 15 éves Nouvelle Vague! Az elmúlt években a zenekar az A38 Hajóval együtt változott és növekedett: az évek során Elodie Frége, Nadeah, vagy a Marc Collin vezette Bristol is vendég volt a fedélzeten, azonban mindig annak örülhettünk a legjobban, mikor a Nouvelle Vague pimasz, intelligens és örökérvényűen friss hangzásában szólalnak meg az Echo & the Bunnymen, a Joy Division vagy épp a Dead Kennedys dalai. Április 30-án egy különleges, csak a legnagyobb slágerekre épülő klubkoncerttel ünnepli a közös születésnapot a francia könnyűzene egyik nagyágyúja, ami egyszeri és vissza nem térő alkalmat biztosít a magyarországi rajongóknak.

NE MARADJ LE A KONCERTRŐL, ADD HOZZÁ ITT A KÍVÁNSÁGLISTÁDHOZ!

Az európai deep house nagyágyú először a fedélzeten! Az A38 Hajó 15. születésnapján az elektronikus zenei Night/Life programokkal is szeretnék kiszolgálni a sokszínűen vibráló főváros sokszínű éjszakai életét, így az elmúlt öt év feltehetően legfontosabb house-produkcióját csábítják egy élő fellépés erejéig az A38 Hajóra. A Sonnentanz-cal világhírre szert tevő duó tökéletes nyárváró szezonindítás és kihagyhatatlan program a hosszúhétvége ékköveként.

NE MARADJ LE A KONCERTRŐL, ADD HOZZÁ ITT A KÍVÁNSÁGLISTÁDHOZ!

Hayden Capuozzo, ismertebb nevén Kayzo az utóbbi évek egyik legkeresettebb amerikai producere, aki egyedülálló módon ötvözte a trap zenét a hardstyle elemeivel és rövid időn belül a fesztiválok nagyszínpadain találta magát. Dj Snake, Carnage, Jauz, a Yellow Claw és az Above & Beyond is dolgozott vele, folyamatos támogatást kap a szcéna legnagyobbjaitól.

Legújabb lemeze, az Overload hivatalos világkörüli turnéja most Magyarországra érkezik, ahol Kayzo mellett az angol származású Gammer is fellép, akit sokan az EDM megújítójaként tartanak számon.

Egy igazán különleges és exkluzív este április 30-án a Next Level szervezésében az Akvárium Klub Nagyhalljában az A38 Hajó 15. születésnapi fesztiváljának keretein belül!

NE MARADJ LE A KONCERTRŐL, ADD HOZZÁ ITT A KÍVÁNSÁGLISTÁDHOZ!

Tavalyi elmaradt koncertjét az A38 Hajó 15. születésnapja alkalmából pótolja a Lucky Chops soraiból is ismert Leo Pellegrino betondzsungeli brasshouse triója, a Too Many Zooz! Az Union Square aluljárójából Beyoncé alkalmi háttérzenekarává nőtt utcazenész-csapat május 1-jén ringatja majd meg az A38 Hajón táncoló, előre borítékolható teltházat. Az ütemközpontú, harsány utcazenei atmoszféra és a mély basszusok garantáltan forró hangulatot hoznak majd a fedélzetre.

NE MARADJ LE A KONCERTRŐL, ADD HOZZÁ ITT A KÍVÁNSÁGLISTÁDHOZ!

A kilencvenes évek emblematikus jazz-funk zenekara, az urban hangzásvilág és a Ninja Tune első aranykorának meghatározó zenekara, (a) The Herbaliser idén márciusban új lemezzel jelentkezik. Ollie Theeba és Jake Wherry hat hosszú év után jelentet meg friss anyagot, és a Bring Out The Sound dalai épp azt a hangzást és időtlenséget sugallják, ami korszakos értelemben formálja mindmáig a jazzes elektronika és hip-hop határterületeit. Ezért is örömteli, hogy a Herbaliser május 2-án az A38 Hajó koncerttermében mutatja meg, hogy hagyatékán és élő koncerterején nem tud fogni az idő.

NE MARADJ LE A KONCERTRŐL, ADD HOZZÁ ITT A KÍVÁNSÁGLISTÁDHOZ!

Az európai kortárs komolyzene egyik legnagyobb hatású és legkreatívabb szerzője, a német Hauschka az A38 Hajóra tér vissza legújabb lemezével, a tavaly megjelent What If dalaival. Ahogy megihletett utódai, mint az áprilisban szintén az A38 Hajón fellépő Grandbrothers, vagy épp Joep Beving, Volker Bertelmann is ember és gép kapcsolatának határterületeit keresi saját kompozícióiban: ez a törékeny, folyamatában változó és az időre érzékeny kapcsolat főleg élő koncertjeiben testesül meg, hiszen minden hangjában esendő és megélhető darabjai az A38 Hajó akusztikájával együtt adnak majd életre szóló élményt a monotematikus, határfeszegető zongoradarabok kedvelőinek.

NE MARADJ LE A KONCERTRŐL, ADD HOZZÁ ITT A KÍVÁNSÁGLISTÁDHOZ!

Az A38 Hajó születésnapi fesztiválján Európa egyik legjobb didgeridoo-játékosa és dorombosa, valamint egy magyar beatbox bajnok alkotta formáció, az Airtist táncoltatja meg a közönséget a Hajó Tetőteraszán, május 4-én. Eklektikus, ősi hagyományokat is felelevenítő zenéjükre akár az elektronikus tánczenéhez szokott közönség is képes beindulni. A német-magyar formáció egyébként gyakrabban lép fel külföldön, mint itthon: turnézták már Amerikában, Olaszországban, és visszajáró vendégnek számítanak Spanyolországban, Franciaországban és Ibizán is.

Kellő megalapozást ad az estéhez az első fellépő, a Grabanc is: a széles zenei perspektívában utazó formáció a sztenderd zenekari felállást dorombbal és szaxofonnal megspékelve dob le energiabombát a színpadról.

NE MARADJ LE A KONCERTRŐL, ADD HOZZÁ ITT A KÍVÁNSÁGLISTÁDHOZ!

Az A38 Hajó, mint európai kulturális központ és klub is igyekszik sokat tenni a nemzetközi tehetségek áramoltatásáért, egyben a hazai tehetségek külföldi szárnybontogatásáért. A 14 ország klubjait egyesítő szervezet, a Liveurope elnökségi tagjaként az Európa-napra várva idén a korábban a lengyel Stodola nagytermében is bizonyító Mary PopKids A38-as visszatérése egyben a zenekar legújabb EP-jének bemutató koncertje is lesz. A showcase-en bizonyíthat még mellettük a a BUSH-t már megjárt Tolstoys és az osztrák reménység, a Cari Cari is.

NE MARADJ LE A KONCERTRŐL, ADD HOZZÁ ITT A KÍVÁNSÁGLISTÁDHOZ!

Alig két hónappal a telt házas Chinese Man koncertet követően a kiadó egy másik zenekara, a bajusz- és groove-érzékeny Deluxe látogat majd a 15. születésnapját ünneplő A38 Hajó koncerttermébe! A kozmikus funkot hip-hoppal, francia lazasággal, urban életérzéssel és A-listás közreműködőkkel – mint a legendás IAM MC-i, az A38-on már korábban fellépő Nneka, vagy épp a gitáros legenda Matthieu Chedid – fűszerező zenekar május 5-én táncoltat majd meg mindenkit a fedélzeten.

NE MARADJ LE A KONCERTRŐL, ADD HOZZÁ ITT A KÍVÁNSÁGLISTÁDHOZ!

Hollandia válasza a Foreign Beggarsra, a dubstep, grime és kurrens basszuszenék határterületén jeleskedő Dope DOD hét év után tér vissza az A38 Hajó fedélzetére, hogy újra a Petőfi híd budai hídfőjénél szabadítsa el a poklot! Az agresszív ütemei, pincemély basszusai és messziről felismerhető flow-ja miatt nemzetközi sikersztorivá vált Dope DOD május 5-én rántja majd magával leggyorsabban jegyet váltó rajongóit – a telt ház és a hangerő garantált, pláne a további fellépőkkel: velünk lesz a súlyos dropokat vörös maszkban ledobó Red Hood SquadPalotaiBevild és Myamo is.

Bevezető: Tickething
Koncertajánlók: A38 Hajó
Fotó: Nouvelle Vague / Bandcamp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *