Ziggy Marley, VeszprémFeszt

Ziggy Marley, Joss Stone, Amy Macdonald és Aloe Blacc is a Veszprémfesten

Dávid Kovács Fesztivál Leave a Comment

Bejelentette legnevesebb idei fellépőit a mindig erős programot produkáló Veszprémfest, a szervezők pedig 2018-ban sem bízták a véletlenre a dolgot, ezúttal is találnak majd csemegét a jazz, a pop, a világzene és az opera rajongói is. 

NE MARADJ LE A VESZPRÉMFEST 2018-RÓL, ADD HOZZÁ ITT A KÍVÁNSÁGLISTÁDHOZ!

Az énekes, humanitárius, dalszerző és producer Ziggy Marley zenei karriertörténete tízéves koráig nyúlik vissza, amikor édesapját, Bob Marley-t figyelte a stúdióban lemezfelvétel közben. A Melody Makers együttessel 8 albumot készített olyan slágerekkel, mint a Look Who’s Dancing, a Tomorrow People és a Conscious Party. Szólókarrierje 2003-ban kezdődött, azóta pedig a legjobb reggae album kategóriában 2006-ban, 2012-ben, 2015-ben és 2017-ben is hazavihette a Grammy-díjat. Színes pályafutásának része egy szintén Grammy-vel jutalmazott gyermeklemez, egy képregény-kötet, a Ziggy Marley Organics vállalat GMO-mentes termékei és egy gyerekkönyv is.

Az angol énekes-dalszerző Joss Stone-nak 16 évesen jelent meg bemutatkozó albuma, a The Soul Sessions, ami rögtön el is foglalta helyét a modern klasszikusok között. Stone hangja semmiben nem hasonlított egy tinédzseréhez, sokkal inkább emlékeztetett egy érett énekesére, aki éveket töltött füstös éjszakai klubokban. 14 évvel és jó néhány albummal később a mérleg: 14 millió eladott lemez világszerte, számos elismerés, köztük két Brit Awards és egy Grammy-díj – az 5 Grammy jelölésén túl. 30 évéhez képest hosszúnak mondható karrierje során olyan nevekkel zenéltm együtt, mint James Brown, Mick Jagger, Robbie Williams, Rod Stewart, Gladys Knight, Solomon Burke, Blondie, Smokey Robinson, Melissa Etheridge és még sokan mások. Közreműködött Jeff Beck és Ringo Starr albumán, fellépett a Super Bowl előtt és énekelt már Grammy-díjátadón.

A skót énekes, dalszerző és gitáros, Amy Macdonald különlegesen mély és telt hangjával neves európai fesztiválok és események fellépője. 2007-ben megjelent első albuma, a This Is the Life, több mint 3 millió példányban kelt el világszerte. 2017-ben negyedik stúdió albumát adta ki Under Stars címen, amely a 29 éves zenész eddigi karrierjének minden szempontból a tetőpontját jelenti. Veszprémi koncertjén először hallhatjuk őt élőben Magyarországon.

Az Avicii-vel közös Wake me up című mega-slágerével Aloe Blacc, az amerikai énekes-dalszerző megmutatta, milyen ellenállhatatlan erővel képes megragadni az emberi érzelmek komplexitását. Harmadik szólóalbuma, a Lift Your Spirit, még tovább lendíti a folk-, a soul és a popzene fúzióját, és az eredmény: költői, mégis metsző dalszövegek, fülbemászó dallamok, irgalmatlanul jó ritmusok és egy Grammy-jelölés a legjobb R&B album kategóriában.

A jubiláló, 15 éves fesztivál visszanyúl a gyökereihez, és operaestre invitálja a közönséget. Négy olyan világsztár lép együtt a színpadra, akik korábban mindannyian énekeltek már Veszprémben, így együtt azonban először láthatjuk és hallhatjuk őket. José Cura világhírű argentin tenor fontos pillanatoknak volt szemtanúja, hiszen 2004. augusztus 5-én az ő operaáriáival kezdődött a VeszprémFest története. 6 évvel később ismét a fesztivál fellépői között köszönthettük egy operagála keretében. Miklósa Erika Kossuth-, Liszt Ferenc- és Príma Primissima-díjas koloratúrszoprán énekesnő először 2006-ban lépett a fesztivál színpadára az Éj királynője szerepében, majd 2008-ban Ramon Vargas-szal énekelt közösen egy operagálán, 2012-ben pedig a Don Pasquale-ban Norina szerepében aratott nagy sikert. Ramón Vargas, a mexikói születésű, szintén a világ legnagyobbjai közt számon tartott tenor is harmadszor tér vissza Veszprémbe, hiszen 2005-ben – Rost Andreával – Verdi Rigolettójában, 2008-ban pedig a már említett operagálán hallhattuk őt. Rost Andrea, Kossuth-, Liszt Ferenc- és Príma Primissima-díjjal kitűntetett szoprán operaénekes pedig 2005-ös nagysikerű fellépése, Gilda szerepe után énekel újra a VeszprémFesten, akkori partnerével, Ramon Vargas-szal egy színpadon. Régi ismerősként köszönthetjük eszerint mindannyiukat Veszprémben. És ami még különlegesebbé teszi a 2018-as programot, hogy Miklósa Erika és Rost Andrea – bármilyen meglepő is – Magyarországon ez alkalommal énekel először együtt. 

Lajkó Félix, Liszt Ferenc-díjas hegedűművész és zeneszerző Topolyán (Vajdaság) született 1974-ben. Első hangszere a citera volt, amellyel tíz éves korában ismerkedett meg. Hegedűt az általános iskola 6. osztályában vett a kezébe először. A szabadkai zenei középiskola második osztályát otthagyva indult el Budapestre egy kölcsönkért hegedűvel…azóta különféle formációkban járja a világot és bűvöli el hegedű- és citerajátékával a nagyérdeműt. Neves együttesekkel és zenészekkel dolgozott együtt, úgy mint Szabados György, Boris Kovač, a francia Noir Désir zenekar, Alexander Balanescu, Boban Marković, Roby Lakatos. 1994 óta számos lemeze jelent meg, írt zenét színházi előadásokhoz és komponált filmzenéket. A VeszprémFesten 3 estén át 3 különböző formációban élvezhetjük a művész virtuóz hegedűjátékát.

A fesztiválról és a jegyértékesítésről további információk a VeszprémFest hivatalos honlapján érhetőek el.

Sajtóanyag és fotó: VeszprémFest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *