Ben Howard

Három óra a pokolban – Ben Howard koncertbeszámoló

Dávid Kovács Beszámoló Leave a Comment

Amikor kiderült, hogy idén Ben Howard újra koncertezik, sőt új albumot is készít, nem volt kérdés, hogy megnézzük-e, ha a környéken lép fel valahol. Végül Prága lett a legközelebbi helyszín, mi pedig természetesen ott voltunk, de sajnos keserű szájízzel kellett hazatérnünk.

Az Európa-turnét márciusban jelentették be, Prágában eredetileg az 1200 férőhelyes Archa Színház adott volna helyet a koncertnek, de a jegyek fél órán belül elfogytak. Az új helyszín a Lucerna Palota nagyterme lett, ahová papíron 4000 ember fér be, továbbá fontos tudnivaló, hogy Ben Howard először adott koncertet Csehországban.

Miután a szervezők bejelentették az új helyszínt, rögtön elárasztották őket a negatív kommentek, amin akkor még csodálkoztam, hiszen a Lucerna nagyterme Európa-hírű koncerthelyszín, később itt lép majd fel például Ólafur Arnalds is, aki nálunk a Müpában lesz látható. Végül azt gondoltam, hogy ugyan kevésbé lesz családias így a koncert, de ekkora érdeklődés mellett érthető a nagyobb hely választása.

The Dead Tongues

Fotó: Jan Kuča / Fource.cz

A koncert előtt néhány nappal már kikerült az este menetrendje, hétkor kapunyitás, fél kilenckor kezd az amerikai előzenekar, a The Dead Tongues, fél tízkor jön Ben Howard. Ez volt az első csalódás, ugyanis amikor nyolc óra előtt pár perccel bejutottam, már játszott az előzenekar, akikre egyébként szintén kíváncsi voltam. Gyorsan szereztem egy sört és már lent is voltam a színházszerűen kialakított, két emeletnyi karzattal is rendelkező koncertteremben.

Két dolgot észleltem rögtön: iszonyatosan meleg volt, a keverőnél pedig gyakorlatilag már alig lehetett hallani bármit, a hangzást leginkább egy összemosott masszaként tudnám leírni, sem az éneket nem lehetett kihallani rendesen, sem a hangszereket. Szerencsére mire Ben Howard kezdett, a keverés némileg javult, de a meleg és a pára továbbra sem enyhült, sőt…

Ben Howard

Fotó: Jan Kuča / Fource.cz

Mint már említettem, hivatalosan 4000 fős kapacitásról lehet olvasni a Lucerna nagyterme kapcsán, de én úgy éreztem, hogy ennél sokkal több embert engedtek be, hiszen a karzatokon nem csupán a székeken ültek rengetegen, de a földön is, ráadásul hozzájuk még csatlakoztak azok, akik onnan nézték állva a koncertet. Lent a földszinten is tele volt a nézőtér természetesen, de az elviselhetetlen hőség miatt már tíz perc után elkezdtek szállingózni az emberek, de ami a legjobban jelezte, hogy nagyon nincs rendben valami, az az, hogy Ben Howard műsorának végére már nagyjából az emberek harmada kint volt az előtérben, és ott próbált némi levegőhöz jutni több-kevesebb sikerrel. Aki nem volt annyira tapasztalt, hogy hozzon magával saját legyezőt, az a jegyével próbálta magát ájuláson innen tartani, ahogyan én is. Azt hiszem elég, ha csak annyi mondok, hogy a papír még a koncert vége előtt szétmállott a kezemben…

Nagyon nehéz írnom bármit is magáról a koncertről, mert a körülmények miatt szinte képtelenség volt koncentrálni, beleélésre pedig esély sem volt. A hangzásbeli problémák miatt az előzenekarról nem is nagyon ejtenék szót, Ben Howarddal kapcsolatban azért azt elmondhatom, hogy nem rajta és zenekaron múlt, hogy ez az este úgy sikerült, ahogy. Szuper látvánnyal és vonósszekcióval érkezett, a setlist pedig nem meglepő módon a június 1-jén megjelent friss albumának dalaira épült, rögtön a személyes kedvencemmel, a A Boat To an Island On the Wall-al kezdve. Lényegében a teljes lemezt végigjátszották, mindössze a Small Things, az I Forget Where We Were, illetve a Promise került be a régebbi dalok közül. Bár Prágában is 14 dal hangzott el, mint a turné többi állomásán, nagyon látszott, hogy gyorsan túl akarnak esni a dolgon, és Ben Howardnak volt is pár kiszólása a meleg miatt, de egyáltalán nem hibáztatom érte.

Ben Howard

Fotó: Jan Kuča / Fource.cz

Nagyon sajnálom, hogy így alakult ez az este, de nem csupán számomra volt ez bosszantó, a helyiek is magukból kikelve ugrottak neki a szervezőknek a Facebook-eseménynél, hiszen még ha valaki nem is utazott érte ennyit, akkor is egy nagyon rossz élmény érte. Az egészet tovább súlyosbította, hogy a szervezők arrogánsan válaszolgattak minden kritikára, azt állítva, hogy ők mindent megtettek, például kinyitották az ajtókat és az első sorban osztottak vizet is. Mindenki vonja le maga a következtetést, hogy ez elégséges-e a fentiek tükrében, illetve hogy valóban alkalmas-e ekkora rendezvényekre egy olyan helyszín, ahol csak ennyit lehet tenni érte, hogy az emberek ne legyenek rosszul. Nekem ez a nagyjából háromórás szenvedés elég volt hozzá, hogy eldöntsem, soha többé nem térek vissza a Lucerna Palace-ba, játsszon itt bármilyen nagy kedvencem is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *