Sziget

10+1 dolog, amit ne hagyj ki idén a Sziget Fesztiválon

Dávid Kovács Ajánló, Fesztivál Leave a Comment

Természetes, hogy a fesztiválokkal kapcsolatban a zenei programról esik a legtöbb szó, de sok esetben érdemes jobban is elmerülni a rendezvények által kínált programokban, pláne, ha olyan mennyiségben és minőségben tehetjük ezt, mint a Sziget Fesztiválon. Alternatív programajánlónkban 10+1 dolgot emeltünk ki nektek, melyekkel kimaxolhatjátok a Sziget-élményt.

1. Hallgass meg egy komolyzenei vagy jazz koncertet!

Lehet sokaknak meglepő, de idén is lesz a Szigeten Klasszikus, Opera és Jazz Színpad, ahol könnyen kiszakadhatunk a megszokott fesztiválmiliőből, de mégis laza körülmények közt, feszengés nélkül hallgathatunk komolyzenei vagy operaelőadásokat, esténként pedig a jazzé lesz a főszerep. Ha túl sok a pörgés, itt biztosan feltöltődhetünk.

Tipp: Jorge Luis Pacheco Trio // augusztus 11., szombat – 00:00 (Magyar Zene Háza – Klasszikus, Opera és Jazz Színpad)

2. Aludj a Chill Gardenben!

A közvetlenül a Sziget Beachen helyet kapó Cökxpon Chill Garden a fesztivál egyik legnépszerűbb helyszíne nappal előadásokkal, estétől hajnalig pedig ambient DJ-kkel. Ha bérlettel veszünk részt a Szigeten, érdemes legalább egy éjszaka itt álomra hajtani a fejünket a halk zene és a homokos föveny által körülölve, garantáltan különleges élmény lesz.

3. Nézz meg egy színházi vagy cirkuszi előadást!

Sokszor olvashatunk lesajnáló kommenteket és cikkeket arról, hogy minek egy fesztiválra színház és cirkusz, de aki már valóban járt ilyen előadásokon, az tudja, hogy ezek legalább akkora katarzist tudnak okozni, mint egy-egy kiváló koncert. A Szigetre idén is a világ minden tájáról érkeznek a műfajukban kiemelkedő társulatok, kiegészítve persze a hazai élvonallal, így egyik produkcióval sem nyúlhatunk túlzottan mellé.

Tipp: Afrique En Cirque // augusztus 9-14. – 23:30 (Cirque du Sziget)

Show Afrique en cirque 2016 Kalabanté

Mise en scène et Chorégraphie par Yamoussa Bangoura

4. Hallgass meg egy TEDx előadást!

Néhány éve már a Sziget is lehetőséget biztosít rá, hogy TEDx előadásokat hallgassunk hazai és külföldi előadóktól egyaránt, a témák pedig idén is különösen izgalmasak. Lesz szó az örökbefogadásról, a hazatérésről, a halálközeli élményekről és az önvezető autókról is.

Tipp: Fernanda Armenta // augusztus 12., vasárnap – 17:05 (Cinema Hungary/TEDx Budapest Salon)

5. Nézz meg egy magyar filmet!

A TEDx sátra ad helyet a Cinema Hungary-nek is, melynek keretében az elmúlt évek magyar filmjeiből és korábbi klasszikusokból is válogatott a Nemzeti Filmalap. Az angol felirattal is ellátott filmek között olyanokat találunk, mint a Csinibaba, a Testről és lélekről, a Valahol Európában, valamint A Viszkis

Tipp: Testről és lélekről // augusztus 10., péntek – 14:00 (Cinema Hungary/TEDx Budapest Salon)

Testről és lélekről (16) előzetes – Enyedi Ildikó új filmje márciustól a mozikban!

Testről és lélekről (16) – http://goo.gl/gjnpDt BERLINALE 2017 – Arany Medve-díj! A Cannes-ban Arany Kamerát nyert Az én XX. századom, a Bűvös vadász, a Simon mágus valamint a nagysikerű Terápia című tévésorozat alkotója, Enyedi Ildikó hosszú szünet után ismét nagyjátékfilmet rendezett. A Testről és lélekről 2017 március 2-án kerül a hazai mozikba az Inforg-M&M Film gyártásában, a Mozinet forgalmazásában.

6. Menj el egy jógaórára!

A Sziget több programhelyszínén is tartanak majd jógaórákat idén is, többek közt a Chill Gardenben, az Afro-Latin Faluban és a Sport Zónában is végezhetünk vezetett jógagyakorlatokat, hogy megfelelően ki tudjuk pihenni az esti pörgést és rákészüljünk az aznapi dömpingre.

7. Vegyél részt egy workshopon az ArtZone-ban!

A Sziget ArtZone a fesztivál egyik legnyugisabb pontja, ahol mindig van mit csinálni és van mire rácsodálkozni. A kiállítások és performanszok mellett ingyenes képzőművészeti workshopokon is részt vehetünk itt ismert hazai alkotókkal és képzőművészeti hallgatókkal.

Tipp: széképítő workshop, ahol saját napozószéket készíthetünk

8. Csatlakozz az egyik táncházhoz a Hungarikum Faluban!

A magyar kultúrát bemutató Hungarikum Falu nem csupán a Sziget külföldi vendégei számára rejteget érdekességeket, nekünk is érdemes ide betérnünk akár napközben is, de főként az esti táncház az, amit legalább egyszer a héten be kell iktatni. A táncházakban autentikus magyar zenekarok és néptáncoktatók lesznek majd segítségünkre, hogy hajnalig rophassuk.

9. Nézd meg a Nagy Utcaszínház előadását!

A Nagy Utcaszínház mindig a Sziget egyik legizgalmasabb programja, de az idei műsor talán még az eddigiek közül is kiemelkedik. Ezúttal a brit Wired Aerial Theatre előadását, az As The World Tipped-et láthatjuk hat estén is, mely egy vizuális effektekkel és légi akrobatikával megvalósított katasztrófafilm, amely egy ökológiai krízishelyzetet mutat be, felhívva ezzel a figyelmet bolygónk sebezhetőségére.

As The World Tipped Trailer – Wired Aerial Theatre

This ambitious and extraordinary piece of aerial theatre tells a powerful tale of ecological crisis. Combining dramatic video visuals with breath-taking aerial performance, As The World Tipped confronts one of the most pressing issues for the planet with spectacle, humour and emotion.

10. Strandolj a Sziget Beachen!

A július végén kezdődött hőhullám még biztosan kitart pár hétig, így külön öröm, hogy a Hajógyári-sziget északi csücskénél a szervezők ellenőrzött körülmények közt biztosítanak lubickolási lehetőséget a Dunában. Délelőttönként valószínűleg kevés csábítóbb hely lesz a Szigeten.

+1: Nézz meg egy olyan előadót, akit egyáltalán nem ismersz!

A végére mégiscsak kanyarodjunk vissza a hagyományos zenei felhozatalhoz, ami ugyancsak számtalan stílust foglal magába, éppen ezért megéri elveszni a zenei forgatagban (is). Ha kellően nyitottak vagyunk, új kedvenceket és nagyon kellemes meglepetéseket fogunk találni, sokszor olyanoktól, akiktől egyáltalán nem számítottunk volna rá, mindössze esélyt kell adni azoknak az előadóknak is, akikről előtte sosem hallottunk.

Az augusztus 8-án kezdődő Sziget Fesztivál részletes programja ezen a linken böngészhető, jegyeket korlátozott számban pedig ide kattintva lehet vásárolni.

Sziget, Tickething, jegycsere

A Tickething a Sziget Fesztivál hivatalos jegycsere partnere, ha lemaradtál a legjobb jegyekről, netán eladnád feleslegessé vált bérleted vagy napijegyed, a Tickething.hu-n ellenőrzött és biztonságos körülmények közt szerezheted be és passzolhatod el belépődet.

Nyitókép: Csudai Sándor / Sziget

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *